Mijn eerste woord was “Bloem”. Favoriete bezigheid als kind was lijsterbesjes plukken van de boom in onze tuin en ze dan in het rioolputje droppen. En de eerste vraag die ik m’n moeder stelde was: “Hoeveel sterren zijn er?”

In de bibliotheek zocht ik steevast wetenschappelijke boeken op. “De Toekomst”, boeken over de prehistorie. Artis Historia punten voegden daar “Rome”, “Egypte” en “Griekenland” aan toe.

Ik wilde heel graag piano leren spelen op de muziekschool. Maar een van vader op zoon overgedragen “Stradiuarius” viool had andere plannen met me. Ik beëindigde de Suzuki-methode voortijdig, maar paste toe wat ik had geleerd tijdens de les op het spelen van gitaar.

Ik groeide aanvankelijk op in Lille. Van daaruit ging m’n vader werken in Brussel. Controles van geluidsoverlast. M’n moeder werkte als hoofdverpleegster in Erasmus ziekenhuis.
Na enkele jaren verhuisden we naar Mortsel, Ter Varentstraat. Ik heb een iets jongere broer en 7 jaar jongere zus.

Ik heb geen boek of viool meer aangeraakt sinds m’n ouders scheidden. Ik was toen 13. Ik leerde uiteindelijk toch piano spelen dankzij Jeroen, die een Steinerschool opleiding had genoten. Ik had mezelf gitaar geleerd en om de 14 dagen hielden Jeroen en ik jamsessies in een repetitielokaal. “Golden Earring” oefende er in die tijd ook. Favoriete gerecht was pizza met ananas.

Ik experimenteerde met wiet, paddenstoelen en LSD. Het toonde me wat er nodig was, maar de Grote Opdracht ligt nog steeds voor mij.

Ik verhuisde naar Leuven, maakte er een CD “Song of U” en studeerde elektronica en IT aan de VDAB. Ik verdiende de kost door Pc’s te bouwen voor familie en vrienden. Oude Pc’s en onderdelen verkocht ik door op Ebay.

Bij de nummers die ik schreef hoorden ook video’s en m’n jeugdvriend Kasper merkte op: “Je bent goed in fotografie, daar moet je iets mee doen”. Met de opkomst van “Dell” en “Aldi” en dus goedkope pc’s dacht ik: “Waarom niet?” Ik maakte enkele beelden en werd toegelaten op de Fotografie opleiding te Sint Lukas Hogeschool Brussel.

Ik maakte samengestelde beelden maar was nooit echt tevreden over het resultaat en ik verliet de Hogeschool in het derde jaar. Kennis opgedaan tijdens de opleiding bleek goed van pas te komen voor fotogrammetrie.
Een jaar van zelfstudie in 3D volgde in Gent. 3D scanning en Rendering was voor mij een zegen. Ik verhuisde terug naar Leuven en bouwde er de eerste 3d scanners.
Mijn werk werd opgepikt door Materialise, Melotte en Pronor in Oslo. 8 jaar lang scande ik als “Holograaf “voor projecten van o.a. Skullmapping, Publicis, Trendwolves en ORG. Ik sta al 5 jaar in de top 10 van ’s werelds best ranked 3d verkopers op CGTrader.

Ik voel opnieuw dat het tijd is voor iets nieuws. Tot nu is die vraag “Hoeveel sterren zijn er?” me blijven bezighouden.
10 jaar lang studeerde ik in m’n vrije tijd wetenschap op Khan Academy, Youtube en Science Festival.

Ik vond hierin inspiratie, maar nog steeds  geen antwoord op m’n vraag. Antwoorden echter zijn onbelangrijk, wat van belang is, is hoe je alles bekijkt.
Het verwezenlijken van een zienswijze waarin het kind in mij tot rust kan komen is wat me drijft in het ontwikkelen van Kosmografie.

Mark Florquin – http://markflorquin.be